Netherlands Flag Turkey

Echtscheiding

Echtscheiding in Nederland

Volgens het bureau voor de statistiek (CBS) eindigt ruim 36% (volgens cijfers uit 2011) van de huwelijken in Nederland in een echtscheiding. Dat betekent dat 1 op de 3 huwelijken eindigt met een echtscheiding. Een echtscheiding is dus een veel voorkomend verschijnsel.

Een echtscheiding is een ingrijpende gebeurtenis. Er dienen veel praktische en juridische zaken geregeld te worden. Bij mensen van Turkse afkomst zijn vaak nog bijkomende zaken als  problemen met de taal, culturele en internationaalrechtelijke aspecten die een echtscheiding er niet makkelijker op maken. Vanwege onbekendheid van de mogelijkheden in een echtscheidingsprocedure wordt soms te veel verwacht en soms laat men ook zaken liggen waar men recht op heeft.

Een echtscheidingsprocedure loopt in Nederland altijd via de Rechtbank en kan alleen door een advocaat geëntameerd worden. Zeker voor Turkse mensen die in Turkije gehuwd zijn of het huwelijk in Turkije hebben geregistreerd is het raadzaam om zich enigszins op de hoogte te stellen van de mogelijkheden van een echtscheidingsprocedure en de mogelijke kosten daarvan.

Deze site heeft tot doel u te informeren over de echtscheidingsprocedure in Nederland. Hoe verloopt een echtscheidingsprocedure en welke juridische mogelijkheden zijn er? Wat kun je in een echtscheidingsprocedure regelen, hoe lang duurt een procedure en wat zijn de kosten ervan? Op de volgende pagina’s zult u antwoorden vinden op deze vragen en meer.

Een echtscheiding heeft vergaande financiële en emotionele gevolgen. In de praktijk zal een van de partners uit de woning moet vertrekken of in sommige gevallen moeten beide partners uit de woning omdat de hypotheeklasten niet meer gedragen kunnen worden. Schulden en bezittingen die tijdens het huwelijk zijn opgebouwd dienen verdeeld te worden. Bij wie zullen de kinderen wonen en hoe zal de omgangsregeling met de andere ouder vormgegeven worden? Is er behoefte aan kinder- en/of partneralimentatie? Dergelijke vragen zult u moeten beantwoorden.

Zoals u boven kunt zien zijn er veel zaken die geregeld moeten worden bij een echtscheiding. Het is zeer belangrijk dat u goed nadenkt over deze zaken voordat u een echtscheidingsprocedure start. Het beste is om samen met uw partner hierover afspraken te maken. Een scheiding is een zeer emotioneel proces en normaal contact met de andere partner is vaak niet mogelijk. In dergelijke gevallen is het belangrijk dat u bijgestaan wordt door een advocaat met veel kennis en ervaring.

Laat u zich goed informeren door onze specialisten. Voor een kosteloos en vrijblijvend informatief gesprek kunt u ons bereiken op nummer 010-707 38 58.