Netherlands Flag Turkey

Vaderschap

Vaderschap

Elk kind wordt uit een vrouw geboren. Vanaf de geboorte van een kind staat de juridische moederschap vast. De moeder heeft (bij meerderjarigheid) vanaf de geboorte van het kind derhalve ook automatisch het gezag over het kind.

De juridische band tussen een man en een kind is niet zo vanzelfsprekend als bij een vrouw. Alleen wanneer een kind tijdens een huwelijk wordt geboren ontstaat er automatisch een juridische band tussen de man en het kind. De man is juridisch vader van het kind en heeft ook gezag over het kind.

Wanneer een kind buiten een huwelijk wordt geboren dan is de man niet automatisch de juridische vader van het kind en heeft hij ook geen gezag over het kind. Een juridische band kan tijdens de zwangerschap en ook na de geboorte gecreëerd worden.

Er zijn verschillende manieren om de juridische band tot stand te brengen. Door middel van (prenatale) erkenning of vaststelling van vaderschap kan een juridische band tussen de man en het kind tot stand worden gebracht. Beide procedures hebben verschillende gevolgen voor het kind en de man. Het is van belang dat u zich goed laat informeren over de gevolgen alvorens u een van deze methoden kiest.

Het is voorts ook mogelijk om een bestaande juridische band tussen een man en een kind te beëindigen. Een erkenning kan vernietigd worden door de rechter en de vaderschap van een man kan op verzoek van de moeder of het kind door de rechtbank worden beëindigd.

Deze site heeft tot doel u te informeren over de verschillende vaderschapsprocedures in Nederland. Wat de mogelijkheden en de juridische gevolgen zijn voor alle betrokken partijen.

Laat u zich goed informeren door onze specialisten. Voor een kosteloos en vrijblijvend informatief gesprek kunt u ons bereiken op nummer 010-707 38 58.